İstanbul Merkez
0212 635 56 12
Merkez Ofis

Adres: Kıztaşı cd. Açıklar sk. No: 27 /2 Fatih / İSTANBUL

Tel  : 0212 635 56 12
Fax : 0212 631 54 49

Email: iklimtur@iklimtur.com

 
Sakarya Şube

Kurtuluş Mh. Bankalar Cd. No:29/402
Adapazarı / SAKARYA

Tel  : 0264 777 70 27
Cep : 0530 540 29 54
Email: sakarya@iklimtur.com
Bilecik Şube

İstiklal Mh. Tevfik Bey Cd. No: 93/1
Merkez/ BİLECİK

Tel  : 0228 212 99 92
Cep : 0536 577 30 90
Email: bilecik@iklimtur.com
Karabük Şube

Hürriyet Cd. Yıldırım İş Hanı (Evkur Karşısı)
No: 163  Ka: 3 Merkez/ KARABÜK

Tel  : 0370 412 61 32
Cep : 0553 319 61 32
Email: ahmetyapan@iklimtur.com

Haccın Yapılışı


Hacca Gidecekler İçin Özet Bir Biçimde Anlatılmış, Hac Nasıl Yapılır Yazısını Görmek İçin Tıklayın..!

HACCIN FARZLARI

Haccın farzları, birisi şart ikisi rükün olmak üzere üçtür:

1) İhrama girmek (şarttır),

2) Arafat'ta vakfe,

3) Ziyaret tavafı.

HACCIN YAPILIŞI

Hacca gitmek isteyen kimse, bu kutsal görev için helal kazanç temin eder. Yola çıkmadan önce varsa borçlarını öder, hak sahipleri ile helalleşir. Günahlarının bağışlanması için tövbe edip Allah'tan af diler. Kazaya kalmış ibadetleri varsa mümkün olduğu kadar kaza eder. Yola çıkacağı zaman evinde iki rekât namaz kılar. Aile fertleri, dostları ve yakınları ile helalleşip veda ederek yola çıkar. Yolculukta ve hac ibadeti esnasında başkalarını incitecek kötü söz ve davranışlardan sakınır.

İhrama girme yeri olan ''Mikat'' sınırına gelmeden önce tırnaklar kesilir, gerekli vücut temizliği yapılır ve mümkünse gusledilir, değilse abdest alınır. Erkekler giydikleri bütün elbiselerini çıkararak ''İzar'' ve ''Rida'' denilen iki parça örtüye sarılırlar.Ihram1i oldukları sürece ayak ve baslarını açık bulundururlar. Kadınlar ihrama girerken elbiselerini çıkarmazlar.

Bundan sonra ''Mikat'' sınırında ''ihram sünneti'' niyetiyle iki rekât namaz kılınır ve hacca niyet edilerek telbiye getirilir. Böylece ihrama girilmiş olur. İhram devam ettiği sürece ihramlıya yasak olan şeylerden sakınmak gerekir.

Mekke'ye varılınca gusül yapılır veya abdest alınır. Sonra haremi şerife gidilerek Kâbe’nin etrafında kudüm tavafı yapılır ve ardından iki rekât tavaf namazı kılındıktan sonra Safa ile Merve arasında usulüne uygun olarak say yapılır. Hacı adayı bundan sonra ihramlı olarak Mekke'de kalır. Burada kaldığı süre içinde mümkünse namazları Harem-i Şerifte kılmak, fırsat buldukça nafile tavaf etmek çok sevaplıdır.

Terviye günü, yani Arife’den bir gün önce Arafat’a çıkılır. Arife günü güneş batıncaya kadar Arafat'ta kalınır. İbadet ve dua ile vakitler değerlendirilir... Burada öğle ile ikindi namazları cemaatle öğle vaktinde birlikte kılınır. Buna ''Cem'i Takdim'' denilir. Öğleden sonra vakfe yapılır. Güneş battıktan sonra aksam namazı kılınmadan 'Müzdelife' ye hareket edilir. Müzdelife de aksam ve yatsı namazları cemaatle yatsı vaktinde birlikte kılınır. Buna ''Cem-i Tehir'' denilir. Geceyi Müzdelife de geçiren hacı adayları şeytan taslamak için kullanılacak tasları burada toplar.

Bayram sabahı, sabah namazı erken kılınarak, ''Müzdelife Vakfesi'' yapılır. Hava aydinlin diktan sonra Mine’ye hareket edilir.

Bayramın Birinci Günü Minede Sırasıyla:

a) Akabe Cemresine yedi tas atılır.

b) Saçlar tıraş edilerek ihramdan çıkılır.(Ifrad haccı yapanlara kurban kesmek vacip olmadığından, bunlar Akabe Cemresine tas attıktan sonra tras olup ihramdan çıkarlar. Temettü veya Kiran haccı yapanlar Akabe Cemresi'ne tas atıp kurban kestikten sonra tras olur ve ihramdan çıkarlar .

c) Vakit ve imkân bulunursa ayni gün Mekke'ye gidilerek farz olan ziyaret tavafı yapılır.

Bayramın İkinci Günü Sırasıyla: küçük, orta ve Akabe cemrelerine yedişer tas atılır. Bayramın birinci günü ziyaret tavafını yapamayanlar ikinci günde yaparlar .

Bayramın üçüncü Günü: Yine Küçük,orta ve Akabe cernrelerine yedişer tas daha atılır. Ayni gün Mina'dan Mekke'ye dönülünce veda tavafı yapılarak hac vazifesi tamamlanmış olur.

Uygulamasını anlattığımız Ifrad haccıdır. Temettü ve Kiran haclarının yapılısında bazı farklılıklar vardır.

Temettü Haccı: Temettü haccı yapacak olan kimse Mikat sınırında umre için ihrama girer. Mekke'ye gelince usulüne uygun olarak umreyi yaptıktan sonra tras olur ve ihramdan çıkar. Terviye gününe kadar. (Yani Arife gününden bir gün önce) Mekke'de ihramsız olarak bekler. Terviye günü Mekke'de hac için yeniden ihrama girer ve yukarıda anlatıldığı gibi hac vazifelerini yapar .

Ancak Ifrad haccından farklı olarak:

1) Bayramın birinci günü Cemre Akabecine tas attıktan sonra kurban keser, ondan sonra tras olur ve ihramdan çıkar.

2) Ziyaret tavafından sonra haccın sa'yini yapar.

Kıran Haccı: Kiran haccı yapacak olan Mikat sınırında hem hac, hem de umreye ikisine birden niyet ederek her ikisi için de bir ihrama girer. Mekke'ye varınca önce umre yapar, umreyi tamamladıktan sonra haccın kudüm tavafını, peşinden de haccın sa'yini yapar. Fakat ihramdan çıkmaz. İhramlı olarak bekleyip Terviye günü gelince Arafat'a çıkarak tarif edildiği gibi hac vazifelerini yerine getirir. Kiran haccında da Ifrad haccından farklı olarak: Bayramın birinci günü Cemre Akabecine tas attıktan sonra kurban keser, ondan sonra tras olur ve ihramdan çıkar.

Umre Programları
Hac Programları
Otel Rezervasyonları
Uçak Bilet
Turlar
Başa Dön
İklim Turizm Kıztaşı cd. Açıklar sk. No: 27 /2 Fatih / İSTANBUL Tel: 0212 635 56 12 Fax: 0 212 631 54 49 iklimtur@iklimtur.com
Yurtiçi Oteller | Yurtdışı Turları | Kültür Turları  | Kurumsal | Müşteri Hizmetleri
İklim Turizm
 
ÇAĞRI MERKEZİ212 635 56 12 İklim Turizm İklim Turizm İklim Turizm
Sosyal Medya Takip et
facebookfacebookfacebookfacebook